Turneringars olika stadier

 

Det tidiga stadiet

I början av en turnering har man mycket marker i förhållande till hur stora insatserna är. Det finns därför tid att vänta på bra starthänder innan man involverar sig i potter. De är vanligt att spelare är försiktigare i början av turneringar så var försiktig så du inte spelar mot topphänder. Rekommenderad spelstil är en stabil och tålmodig strategi där man försöker fånga de sämre spelarna genom att lägga ut fällor. Man vill inte ta stora risker där man riskerar att åka ur turneringen. Ett bra mål är att dubbla eller trippla sitt markerantal innan mellanstadiet.

Mellanstadiet

Eftersom insatserna ökar går det inte att vänta för länge på topphänder, man kommer tvingas agera efter ett tag. Väntar man för länge kommer man halka efter och till slut är det för sent. I mellanstadiet börjar insatserna och blindsen betyda något, då är det viktigt att börja plocka upp potter. Se till att vara den som tar initiativ i potterna, det är mycket bättre att vara den som betar än den som synar (se konceptet om klyftor) när man tar risker. Det är bra att skaffa sig en bild av hur motspelarna spelar så det går att isolera de svagare spelarna som lättare går att spela ut. Målet är att samla ihop tillräckligt med marker för att ligga bra till i det sena stadiet.

Det sena stadiet

Det fördelaktigaste i det sena stadiet är att ha mycket marker, involvering i potter i det sena stadiet betyder ofta att alla marker åker in i potten. Då gäller det att ha mer marker än motspelaren om man skulle förlora en stor pott. De stora högarna har också förmånen att luta sig tillbaka om de får dåliga händer, utan att blinda bort alla marker. De kan också lättare kontrollera bordet genom aggressivt spel. Som spelare med lite marker bör man undvika de stora högarna så mycket som möjligt. Men det är viktigt att plocka upp potter för att inte halka efter. Spela ett mycket aggressivt spel med en liten hög marker, syna aldrig förutom med AA möjligtvis. Vill du stjäla blindsen så raisa från sen position. Spela bara topphänder från tidig position.

Finalbordet

Målet på finalbordet är att nå de tre översta placeringarna. Med en stor hög marker är det bra att ta kontrollen över bordet samtidigt som man undviker att ta för stora risker vilket kan hjälpa de mindre högarna dubbla upp sitt markerantal. De mindre högarna tvingas agera eftersom blindsen är så pass höga att det handlar om överlevnad varje runda. Med en mindre hög är ett aggressivt spel rekommenderat, undvik ta stora risker mot de stora högarna. När det är få spelare kvar (4-6) kan man spela mer händer och stjäla mer potter. Se till att bli mer aggressiv ju färre spelare som är kvar. Den bästa spelstrategin blir att spela ett spel som är anpassat för short-handed spel.

Akash Roy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *