Vad är en pokerturnering?

 

I en pokerturnering köper alla spelare in för samma kostnad, vilket kallas buy-in. Till buy-in kommer en avgift som går till arrangören av turneringen, vanligtvis 10 % av buy-in kostnaden. Om det kostar 1000 kr + en avgift på 100 kr, alltså 1100 kr och det är 50 deltagare kommer det vara 50,000 kr i prispotten och arrangören tar 5,000 kr.
Alla turneringar har en prisstruktur, den kan vara brant eller platt. Är den brant betalas få priser ut men priserna är högre och är det en platt struktur betalas många priser ut men de är mindre. Normalt sett betalas ett pris per 10 deltagare ut, så är det 50 deltagare kommer det vara 5 priser. Fördelningen av prispotten fördelas procentuellt med störst andel till förstapris. Ett förstapris i en turnering med 5 priser kan vara i storleken 40% av prispoolen, andrapriset 20% osv.

Alla spelare ges lika mycket i startmarker och under turneringens gång höjs insatsnivåerna efter tidsnivåer, vanligtvis i perioder som är mellan 15-60 minuter. Det är vanligare med längre perioder i turneringar som har högre inköpskostnad. Man höjer insatserna för att driva turneringen framåt så de inte tar en evighet att slutföra. I turneringar med längre tidsperioder gynnas bättre spelare då de får tid på sig att spela ut sina motståndare, turneringar med korta tidsintervall tenderar att bli lottning då spelare måste agera snabbt för att inte slås ut av de höga insatserna.

Eftersom turneringen fortgår kommer spelare slås ut och bord stängs tills det bara återstår ett bord vilket kallas finalbordet. I vissa turneringar tillåts re-buys för spelare som förlorar alla sina marker, det innebär att man kan hindra bli utslagen tidigt. Re-buys brukar förkomma under de inledande perioderna i turneringar. Turneringen pågår till en spelare återstår.

Akash Roy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *